Western Pleasure

Western Pleasure is een groepsonderdeel waarbij op de hoefslag wordt gereden. De ruiters betreden één voor één de wedstrijdarena. Zodra de laatste combinatie de arena heeft betreden begint de beoordeling van de jury, welke zich midden in de arena bevindt. Bij Western Pleasure worden de gangen van het paard zowel linksom als rechtsom beoordeeld. We kennen de walk (stap), jog (draf), extended jog (uitgestrekte draf), lope (galop) en back up (achterwaartse gang). Alleen in de walk en jog kan de jury vragen om van hand te veranderen. Vooral de jog en de lope zijn typische Western Pleasure gangen. De jog heeft dezelfde beenzetting en takt als de reguliere draf maar met een onderdrukt zweefmoment, dit geldt ook voor de lope. Western Pleasure kan met alle rassen worden beoefend, maar de betere Western Pleasure paarden komen toch wel uit specifieke Quarter Horse bloedlijnen. De paarden worden gereden aan een redelijk losse teugel of met zeer licht contact.

Het totaalplaatje moet vooral een plezierige uitstraling hebben. Waar een paard in Western Pleasure op wordt beoordeeld: zijn lichaamsbouw, lichaamspositie, algehele conditie, de vloeiende overgang tussen de diverse gangen en cadans en ritme. Zo mag een paard niet te snel lopen, maar ook niet te traag. Het mag de voorwaartse beweging niet verliezen, want dat resulteert in een onnatuurlijke gang. Een terugval vanuit galop naar draf of vanuit draf naar stap wordt bestraft, mits om deze terugval wordt gevraagd. Een goed Western Pleasure paard beweegt zich op een vloeiende manier zonder moeite voort met een redelijke paslengte die hoort bij de lichaamsbouw. Ideaal is een vloeiende en uitgebalanceerde beweging in de correcte gang en met behoud van takt. Het paard wordt aan een losse teugel geshowd om zodoende de mate van zelfhouding te showen.

Dit heet ook wel 'frame' en refereert aan de gewenste lichaamshouding. Hoofd en hals moeten in een natuurlijke positie worden gedragen in lijn met de schoft. Western Pleasure wordt uitgeschreven in de divisies Open, Amateur en Jeugd en er wordt geen onderscheid gemaakt naar het geslacht van het paard. In de Open divisie kan een onderverdeling worden gemaakt naar een klasse voor junior paarden (paarden van 5 jaar en jonger) en een klasse voor senior paarden (paarden van 6 jaar en ouder). Paarden van 5 jaar of jonger mogen op twee handen of op één hand worden gereden. Paarden van 6 jaar en ouder móeten op één hand worden gereden op een bit. Er mag niet van teugelhand worden veranderd.

 

Lijk je het leuk om Western Pleasure training te volgen?