Trail

De onbegaanbare paden waarover de cowboys in de grillige natuurgebieden ooit hun weg moesten vinden, vertalen zich in het onderdeel Trail. In de arena worden obstakels neergezet, waaronder een hek en een brug, en kleurrijke balken symboliseren de boomstammen die de cowboy op zijn weg kan tegenkomen. Het parkoers bevat minimaal zes hindernissen. Echter bij Trail staat de veiligheid voor paard en ruiter voorop, dus een aantal elementen, zoals bijvoorbeeld hindernissen met bewegende delen of autobanden zijn verboden in het parkoers.
In een Trail-klasse leggen de deelnemende combinaties één voor één hetzelfde parkoers af.
De jury bevindt zich op een bepaalde plaats in de wedstrijdarena van waaruit het gehele parkoers goed is te overzien. De combinatie moet het parkoers moeiteloos doorlopen en het paard moet direct en zonder verzet reageren op de subtiele hulpen van de ruiter of amazone.

Ter overbrugging van de afstanden tussen de hindernissen kunnen de drie gangen, de walk (stap), jog (draf) en lope (galop) worden gevraagd. Bij binnenkomst heeft elke combinatie al een score van 70 punten. Elke afzonderlijke manoeuvre wordt beoordeeld op een schaal van -1,5 tot +1,5 punten en gemaakte fouten, zoals bijvoorbeeld het aantikken van een balk, het aanspringen naar de verkeerde galop of een weigering leveren strafpunten op, variërend van 1/2 tot 5 strafpunten, te bepalen aan de hand van ernst van de fout. Het totaal van de manoeuvrescores onder aftrek van de eventueel behaalde strafpunten, bepaalt de eindscore. Het doorlopen van een Trail parkoers vergt behendigheid en precisie van zowel ruiter als paard.

Trail wordt uitgeschreven in de divisies Open, Amateur en Jeugd en er wordt geen onderscheid gemaakt naar het geslacht van het paard. In de Open divisie kan een onderverdeling worden gemaakt naar een klasse voor junior paarden (paarden van 5 jaar en jonger) en een klasse voor senior paarden (paarden van 6 jaar en ouder). Paarden van 5 jaar of jonger mogen op twee handen of op één hand worden gereden. Paarden van 6 jaar en ouder móeten op één hand worden gereden op een bit. Er mag niet van teugelhand worden veranderd.

 

Lijk je het leuk om Trail training te volgen?